| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

This version was saved 14 years, 1 month ago View current version     Page history
Saved by jmokias
on February 18, 2010 at 4:32:05 pm
 
ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ_ΕΛΥΤΗΣ_ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ.doc
2ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ_ΕΛΥΤΗΣ_ΑΞΙΟΝ_ΕΣΤΙ.doc
3ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ_ΕΛΥΤΗΣ_ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ_ΤΡΙΦΥΛΛΙ.doc
4ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ_ΣΥΓΓΡΑΦΗ_ΔΙΑΛΟΓΩΝ_ΑΦΗΓΗΣΗ.doc
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

• Παρουσίαση παραδειγμάτων χρήσης του επεξεργαστή κειμένου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συζήτηση γύρω από τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο επεξεργαστής κειμένου να ενσωματωθεί στη διδακτική διαδικασία.

• Εκπόνηση εργασιών από των πλευρά των επιμορφωτών

• Αποτίμηση των διδακτικών χαρακτηριστικών των εργασιών τέτοιας μορφής και κριτική θεώρηση της ενδεχόμενης συμβολής τους στη διδασκαλία. Ο επεξεργαστής κειμένου μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό μέσο («εργαλείο») διδασκαλίας, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διδασκαλία με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Έτσι η χρήση του επεξεργαστή κειμένου μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα για μια διδασκαλία ή να αποτελέσει το πεδίο για δραστηριότητες προγύμνασης και εξάσκησης (drill and practice).

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Word είναι ένα λογισμικό το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην εκπαίδευση. Έχουν ωστόσο διατυπωθεί και αντιρρήσεις για τη χρήση του: Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί το χρησιμοποιούν κυρίως για γραμματειακή υποστήριξη (μόνο για να οργανώσουν τα διαγωνίσματα ή τις εργασίες που θα βάλουν για το σπίτι). Γίνεται δηλαδή κατάχρηση ενός πολύ μικρού μέρους των δυνατοτήτων του πράγμα που απαξιώνει εν μέρει την προοπτική συμβολής του στη διδακτική διαδικασία.

 

Πρακτικές συμβουλές για τη χρήση του επεξεργαστή κειμένου

• Προσοχή στο κείμενο: ποσότητα, μέγεθος, γραμματοσειρά. Το κείμενο πρέπει να είναι ανάλογο της τάξης που διδάσκουμε και των αναγνωστικών ικανοτήτων των μαθητών, δηλ. τόσο αραιό ώστε να μην είναι δυσανάγνωστο.

• Έλεγχος των υπερδεσμών (εάν υπάρχουν) ώστε να είναι ενεργοί-επικαιροποιημένοι (δηλαδή να «κατευθύνουν» στα αρχεία ή τις ιστοσελίδες που πρέπει).

• Οι ήχοι, οι εικόνες, η διακόσμηση και τα παντός είδους εφέ είναι εργαλεία και ως τέτοια πρέπει να χρησιμοποιούνται

• Οποιαδήποτε εργασία πρώτα σχεδιάζεται στο χαρτί (έστω ένα σκαρίφημα) και μετά υλοποιείται στο σχετικό περιβάλλον (λογισμικό).

• Μια παρουσίαση στηρίζει το μάθημα: δεν είναι το μάθημα.

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.