| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

ΤΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ CENTENNIA ΚΑΙ 21 ΕΝ ΠΛΩ

Page history last edited by jmokias 13 years, 10 months ago
   

 

ΤΟ 21 ΕΝ ΠΛΩ

 

Ένας πλήρης και άρτιος αισθητικά τίτλος για την πιο ένδοξη στιγμή της ελληνικής ιστορίας. Η ελληνική επανάσταση στη στεριά και ιδιαίτερα στη θάλασσα. Περιλαμβάνει σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Ευρώπης, ενότητες που αφορούν την ελληνική ναυτική παράδοση και τέχνη, τη νησιώτικη κοινωνία και οικονομία, τα πλοία της εποχής και το πλήρωμά τους και βέβαια τις μεγάλες ναυμαχίες.

Το 1821 εν πλω αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου "Σειρήνες" της ενέργειας Οδύσσεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας. Αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες ( Ιστορικός περίπλους, Ένα μπρίκι στα σκαριά, Τα πλοία στην ειρήνη, Τα πλοία στον πόλεμο). Περιλαμβάνει επίσης Ευρετήριο προσωπικοτήτων, τόπων, εννοιών και ιστορικών γεγονότων, και Εργαστήριο διαχείρησης επιλεγμένων κεφαλαίων και σημειώσεων για κάθε χρήστη. Βασικός στόχος του είναι η γνωριμία με τον αγώνα της Ανεξαρτησίας του 1821 (γεγονότα στη στεριά και κυρίως στη θάλασσα). Για την παρουσίαση των πληροφοριών έχουν επιλεγεί φωτογραφίες, κείμενο και αφήγηση.

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟ 21 ΕΝ ΠΛΩ

21enplo-Kapodistrias.pdf

 



 

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ CENTENNIA

 

Ο Ιστορικός Άτλαντας «Centennia» είναι ένας οδηγός στην ιστορία της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής κατά την δεύτερη χιλιετία μ. Χ. Βασισμένος σε μια πλούσια ακολουθία χαρτών, παρουσιάζει, μέσα από 9.000 αλλαγές συνόρων την ιστορική διαδρομή όλων των αυτοκρατοριών, βασιλείων και εθνικών κρατών των προαναφερθέντων περιοχών. Μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον εργαλείο προς χρήση των μαθητών της Β΄ και Γ’ τάξης Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου, εφόσον καλύπτει την διδακτέα ύλη των τάξεων αυτών. Προσφέρει αρκετές επιλογές, που βοηθούν τον χρήστη να επεξεργαστεί την πληροφορία με διάφορους τρόπους. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε αρκετές γλώσσες και αποτελεί διδακτικό υλικό σε πολλά Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, ενώ είναι ένας από τους γνωστότερους και εγκυρότερους Ιστορικούς Άτλαντες, όπως μαρτυρείται από την μνημόνευση του σε πολλές βάσεις δεδομένων του Διαδικτύου. Ο Ιστορικός Άτλαντας «Centennia» μπορεί να δημιουργήσει καινούργιες προοπτικές στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας στο ελληνικό σχολείο, να θέσει τις βάσεις ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στην αφομοίωση της ιστορικής γνώσης και να κεντρίσει τους μαθητές να διερευνήσουν μόνοι τους το πεδίο που καλύπτει η εφαρμογή, εκμεταλλευόμενοι την δυναμική δόμηση της και τον αλληλεπιδραστικό της χαρακτήρα.

 

Οι γενικοί διδακτικοί στόχοι που τίθενται στις δραστηριότητες του λογισμικού είναι:

  • Η ενθάρρυνση για αυτενέργεια των μαθητών, προς αναζήτηση ιστορικών πληροφοριών μέσω του λογισμικού.
  • Η κατανόηση της έννοιας του χρόνου και των αλλαγών που συντελούνται μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι.
  • Η όξυνση της κρίσης μέσα από τη σύγκριση των ιστορικών περιόδων βάσει των χαρτών, που ανοίγουν στην οθόνη.
  • Η σύνδεση γεγονότων, προσώπων και χρονολογιών σε σχέση και αναφορά με τους χάρτες.
  • Η εξακρίβωση της πολυπλοκότητας των ιστορικών εξελίξεων και αλληλεπιδράσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
  • Η κατανόηση της σημαντικότητας της παρουσίας του ελληνισμού στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

 


Εγχειρίδιο χρήσης του centennia

 


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ CENTENNIA

Νεότερη και σύγχρονη ελληνική Ιστορία_centennia.pdf

Διαμόρφωση των ελληνικών συνόρων ως πτυχή του ανατολικού ζητήματος

 


 

 

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.