| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Page history last edited by jmokias 13 years, 10 months ago

 

 

 

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση. Γι αυτό ολοένα και περισσότερες χώρες ασχολούνται με την εισαγωγή και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στα εκπαιδευτικά τους συστήματα. Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει:

-ανάπτυξη δεξιοτήτων σε σχέση με την χρήση των Η/Υ και των νέων τεχνολογιών (χειρισμός , προγραμματισμός)από όλο τον πληθυσμό

-ανασχηματισμό των εκπαιδευτικών συστημάτων αφού η εισαγωγή των ΤΠΕ στα σχολεία επιφέρει μια σειρά αλλαγές στον τρόπο της διδασκαλίας και στο ρόλο που καλείται να παίξει ο δάσκαλος σ΄αυτό το νέο πλαίσιο και στα νέα αναλυτικά προγράμματα που πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα.

 

Από το 1990 η ΕΕ αναγνωρίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και την ανάγκη ανάπτυξης προηγμένων γνώσεων και δεξιοτήτων χειρισμού Υ/Η  από το σύνολο των πολιτών. Την προσπάθεια σηματοδοτεί η σύνοδος του ευρωπαϊκού συμβουλίου της Λισαβόνας το 2000 και θέτει σαν ορόσημο το 2010. Ειδικότερα οραματίζεται την ευρωπαϊκή εκπαίδευση σαν σύμβολο ποιότητας παγκοσμίως. Ορίζεται κοινή  εκπαιδευτική πολιτική των κρατών της ΕΕ τόσο στην πρωτοβάθμια αλλά και στις άλλες βαθμίδες (δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια) . Το συμβούλιο της Στοκχόλμης συγκεκριμενοποιεί και ειδικεύει τις γενικές κατευθύνσεις του συμβουλίου της Λισαβόνας.  

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

-Όλοι να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα πολυμέσα

-Όλοι οι εκπαιδευτικοί να έχουν αποχτήσει γνώσεις χρήσης των Η/Υ

-Να υπάρχει σε κάθε σχολική μονάδα επαρκής εξοπλισμός και χρηστικό εκπαιδευτικό λογισμικό

-Να γίνεται χρήση καινοτόμων τεχνικών διδασκαλίας και μάθησης, που βασίζονται στις ΤΠΕ (τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας).   

Δείκτες προόδου είναι:

-Το ποσοστό διδασκόντων που έχουν καταρτισθεί στη χρήση ΤΠΕ στο σχολείο

-Το ποσοστό μαθητών και σπουδαστών που χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ στις σπουδές τους

-Το ποσοστό μαθημάτων που χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ στα ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης  

 

Ερώτημα: Μπορούν οι ΤΠΕ να κάνουν θαύματα;

Το ζητούμενο είναι η απλή εισαγωγή των τεχνολογιών της πληροφορίας και της Επικοινωνίας  ή μια ριζική αλλαγή των υφιστάμενων δομών και  προτύπων διδασκαλίας και μάθησης που θα προσφέρονται στο «νέο» σχολείο της «Κοινωνίας της Πληροφορίας; 

 

-Στη βιβλιογραφία γίνεται λόγος για τρεις εκδοχές σχετικά με τη συμβολή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση

-Πρώτη εκδοχή: Η εκδοχή της πανάκειας

Σύμφωνα με αυτή,οι νέες τεχνολογίες έχουν απεριόριστες δυνατότητες. Είναι η «διαφημιστική» εκδοχή που προωθεί τις νέες τεχνολογίες στην εκπαιδευτική αγορά. Οι παιδαγωγοί-θιασώτες αυτής της αντίληψης εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη «μηχανική» και τεχνολογία της διδασκαλίας και μάθησης, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν τα σχετικά ζητήματα σε τεχνικά και να τα απογυμνώνουν από τις κοινωνικοπολιτικές προϋποθέσεις και όρους. 

-Δεύτερη εκδοχή: Η εκδοχή της χρήσης των ΤΠΕ ως απλών εκπαιδευτικών μέσων και εργαλείων.

Η εκδοχή αυτή φαίνεται πιο επεξεργασμένη από την πρώτη. Σύμφωνα μ’ αυτή, οι νέες τεχνολογίες δεν είναι από μόνες τους ευεργετικές ή επικίνδυνες. Το κεντρικό ερώτημα είναι οι τρόποι χρήσης τους από την πλευρά των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών. Βέβαια η εκδοχή αυτή παραβλέπει ότι η χρήση των ΤΠΕ προσδιορίζεται από την ίδια τη δομή τους και επηρεάζουν ή αλλάζουν τον άνθρωπο. Το ζήτημα δηλαδή δεν είναι απλά αν οι μαθητές/τριες μπορούν να υιοθετούν προσωπικό ρυθμό μάθησης με τη χρήση των νέων τεχνολογιών,αλλά κυρίως πώς αλλάζουν οι αντιλήψεις για το μαθητή,για το σχολείο,τη γνώση κ.α., και ποιο είναι το νέο περιεχόμενό τους. 

-Τρίτη εκδοχή: Η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη.

Σύμφωνα μ’ αυτή οι ΤΠΕ εμπεριέχουν τις μορφές χρήσης τoυς και προσδιορίζουν ως ένα βαθμό τους σκοπούς της χρήσης τους. Αναγνωρίζεται επίσης, ότι υπάρχουν προβλήματα με το να εμπιστεύεται κανείς τυφλά τον ορθολογισμό του ανθρώπου, ο οποίος χρησιμοποιεί απλώς τις νέες τεχνολογίες για να έχει περισσότερη αποτελεσματικότητα στην επιδίωξη παλαιών στόχων. Οι νέες τεχνολογίες προκαλούν τους ανθρώπους σε αναζητήσεις στόχων που δεν ήταν εύκολο να συλλάβει κανείς με τα παλαιά μέσα. Γι αυτό, σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, οι χρήστες καλούνται να έχουν επίγνωση των απρόβλεπτων επιπτώσεων που είναι δυνατόν να προκύψουν από τη χρήση τους και να κάνουν πάντα ένα ισολογισμό των θετικών και αρνητικών επιδράσεων. 

Σημαντικά ερωτήματα

-Ποιο πρόβλημα επιλύει μια νέα τεχνολογία;

-Ποιανού είναι αυτό το πρόβλημα;

-Ποια νέα προβλήματα ανακύπτουν με την επίλυση ενός υπάρχοντος προβλήματος;

-Ποιες κοινωνικές ομάδες και ποιοι θεσμοί πλήττονται;

-Ποιες αλλαγές επέρχονται στη γλώσσα;

 

Συνέπειες

-Οι ΤΠΕ μας φέρνουν όσο τίποτε άλλο αντιμέτωπους με την αδυναμία να διακρίνουμε το επιθυμητό από το ανεπιθύμητο.

-Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας: Βοηθός και συνεργάτης της μνήμης ή καταστροφέας της ανάκλησης, δηλαδή καταστροφικός μηχανισμός ;

Στάση

- Να έχουμε πάντοτε στάση κριτική απέναντι σε κάθε τι νέο και να προσπαθούμε να το αξιοποιούμε χωρίς να το αφορίζουμε ή να το υπερτονίζουμε.

 

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.